Wat is een footer en hoe werk je hier mee?

Als je ooit een website hebt bezocht, ben je ongetwijfeld de footer tegengekomen. Maar wat is een footer eigenlijk en hoe kun je hiermee werken? In deze blog gaan we dieper in op de definitie van een footer en de verschillende onderdelen ervan. Daarnaast geven we advies over welke informatie erin moet staan en hoe je het kunt gebruiken om je website te verbeteren. Na het lezen van deze blog heb je alle informatie over de footer onder de knie! Of moeten we ‘voet’ zeggen?

Definitie footer

Een footer is het gedeelte van een webpagina dat zich aan de onderkant bevindt. Deze bevat informatie die op elke pagina van de website terugkomt. Het is een belangrijk onderdeel van het ontwerp en de structuur van een website. Omdat het gebruikers nuttige informatie biedt en hen in staat stelt om gemakkelijk te navigeren en contact op te nemen.

wat is een footer website

Onderdelen van een footer

  1. Onderste deel: Dit is meestal een dunne balk die de onderkant van de webpagina vormt. Hier vind je vaak de copyright regel van de website. Samen met eventuele juridische links zoals de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

  2. Bovenste deel: Dit deel van de footer kan van alles bevatten, afhankelijk van de behoeften van de website. Het kan informatie bevatten zoals contactgegevens, een sitemap of navigatiemenu, links naar sociale media, afbeeldingen, iconen en meer.

Wat voor informatie staat er in de footer?

01 - Contactgegevens

Het noteren van contactgegevens zoals een telefoonnummer, e-mailadres of contactformulier kan het voor gebruikers gemakkelijk maken om contact op te nemen met de eigenaar van de website.

02 - Sitemap/navigatie

Een sitemap of navigatiemenu in de footer kan gebruikers helpen om snel door de website te navigeren en de gewenste informatie te vinden.

03 - Copyright en juridische links

Het tonen van de copyright regel en links naar juridische pagina's zoals de algemene voorwaarden en het privacybeleid kan helpen om de wettelijke verantwoordelijkheden van de website-eigenaar te communiceren.

04 - Links naar sociale media

Als de website actief is op sociale media, kunnen links naar profielen op platforms zoals Facebook, Twitter en Instagram worden opgenomen. Hierdoor worden de gebruikers aangemoedigd om de website te volgen en met het merk te communiceren.

05 - Afbeeldingen en iconen

Visuele elementen zoals logo's, pictogrammen en afbeeldingen kunnen de footer aantrekkelijker maken en bijdragen aan de algehele uitstraling van de website.

Afsluiting

De footer is een essentieel onderdeel van het ontwerp van een website en biedt waardevolle informatie voor gebruikers. Door de juiste elementen op te nemen, kun je de bruikbaarheid en toegankelijkheid van je website verbeteren. Hierdoor wordt een een positieve gebruikerservaring gecreƫerd. Zorg ervoor dat je footer goed is ontworpen en up-to-date wordt gehouden om ervoor te zorgen dat je website professioneel en betrouwbaar overkomt.

Mocht je interesse hebben hoe Wideate dit aanpakt en hoe we jou kunnen helpen? Neem dan contact met ons op!