Hoe maak je een perfecte website structuur die bij jou past?

Een goede website structuur is als het skelet van je online aanwezigheid. Het vormt de ruggengraat van je website en zorgt voor een logische en gebruikersvriendelijke navigatie. Maar wat houdt een website structuur precies in en hoe kun je ervoor zorgen dat het perfect past bij jouw behoeften? In deze blog legt Wideate dit allemaal voor je uit!

Een website structuur verwijst naar de manier waarop de verschillende pagina's en secties van een website zijn georganiseerd en met elkaar zijn verbonden.

Toepassing

Een website structuur wordt toegepast door het organiseren van de inhoud van je website in logische categorieën en subcategorieën. Dit kan worden bereikt door het maken van een sitemap, die een overzicht biedt van alle pagina’s op de site en hoe ze met elkaar verbonden zijn. Vervolgens worden deze pagina’s gegroepeerd op basis van hun onderwerp of thema, waardoor een duidelijke hiërarchie ontstaat. Ten slotte worden interne links gebruikt om de verschillende pagina’s met elkaar te verbinden en de navigatie te vergemakkelijken.

01 - Piramidestructuur

De piramidestructuur is een van de meest eenvoudige en gebruiksvriendelijke structuren. Het plaatst de belangrijkste pagina’s van de website aan de top van de hiërarchie, gevolgd door subcategorieën en individuele pagina’s. Dit zorgt voor een duidelijke en overzichtelijke navigatie, waarbij de belangrijkste inhoud gemakkelijk toegankelijk is vanaf de homepagina.

02 - Lineaire structuur

De lineaire structuur is geschikt voor websites met een eenvoudige inhoud en een beperkt aantal pagina’s. Het plaatst alle pagina’s achter elkaar, zonder subcategorieën of complexe hiërarchieën. Dit maakt het gemakkelijk voor gebruikers om door de site te bladeren en elke pagina in volgorde te bekijken.

03 - Boomstructuur

De boomstructuur is een meer complexe structuur die wordt gebruikt voor grotere websites met veel inhoud. Het organiseert pagina’s in een boomachtige hiërarchie, waarbij hoofdcategorieën vertakken naar subcategorieën en individuele pagina’s. Dit zorgt voor een diepere navigatie, waarbij gebruikers kunnen graven naar specifieke informatie binnen verschillende niveaus van de site.

boom website structuur
matrix website structuur

04 - Matrixstructuur

De matrixstructuur is geschikt voor websites met meerdere categorieën en subcategorieën die elkaar overlappen. Het organiseert de inhoud van de site in een matrixvorm, waarbij pagina’s kunnen worden gegroepeerd op basis van meerdere criteria. Dit biedt een flexibele en veelzijdige navigatie, waarbij gebruikers verschillende paden kunnen volgen om de gewenste informatie te vinden.

Jouw website structuur

Het vinden van de juiste website structuur voor jouw specifieke behoeften en doelen kan een uitdagende taak zijn, maar het is essentieel voor het succes van je online aanwezigheid. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om jouw eigen perfecte website structuur te vinden:

  1. Analyseer je inhoud: Begin met het analyseren van de inhoud die je op je website wilt plaatsen. Maak een lijst van alle pagina’s en secties die je nodig hebt om je boodschap effectief over te brengen en je doelen te bereiken.
  2. Identificeer hoofdcategorieën: Kijk naar je lijst met pagina’s en identificeer de hoofdcategorieën waarin je ze kunt groeperen. Denk hierbij aan de belangrijkste onderwerpen of thema’s die je wilt behandelen op je website.
  3. Creëer een hiërarchie: Bepaal de hiërarchische structuur van je website door hoofdcategorieën te rangschikken en subcategorieën te creëren indien nodig. Zorg ervoor dat elke pagina op een logische plek in de hiërarchie staat en gemakkelijk te vinden is voor gebruikers.
  4. Test en herzie: Nadat je een initiële structuur hebt gemaakt, is het belangrijk om deze te testen en te herzien. Vraag vrienden, familie of collega’s om feedback te geven over de gebruiksvriendelijkheid van de structuur en pas deze indien nodig aan.
  5. Blijf flexibel: Onthoud dat een website structuur nooit in steen gebeiteld is. Het is belangrijk om flexibel te blijven en bereid te zijn om wijzigingen aan te brengen naarmate je website groeit en evolueert.

Extra tips

Naast het kiezen van de juiste structuur voor je website, zijn er nog enkele extra tips die je kunnen helpen bij het creëren van een perfecte website structuur:

  1. Interne links: Zorg ervoor dat je interne links gebruikt om pagina’s met elkaar te verbinden en de gebruikers te helpen bij het navigeren door de site.
  2. Logische pagina indeling: Organiseer je pagina’s op een logische en intuïtieve manier, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.
  3. SEO: Houd rekening met zoekmachineoptimalisatie bij het maken van je website structuur, door relevante zoekwoorden op te nemen in de paginatitels, URL’s en meta-beschrijvingen.
  4. Zoekwoord onderzoek: Voer zoekwoordonderzoek uit om te achterhalen welke zoektermen mensen gebruiken om naar informatie te zoeken die gerelateerd is aan jouw website. Gebruik deze inzichten om je website structuur en inhoud te optimaliseren voor maximale vindbaarheid.
  5. Footer: Sluit je website goed af met een persoonlijke footer. Naast informatie en contact gegevens brengt een footer meer toe aan jouw website. Wil je er meer over weten? Lees dan deze blog over ‘wat is een footer en hoe werk je hiermee?’

Conclusie

Het creëren van een perfecte website structuur die bij jou past, vereist zorgvuldige planning en overweging. Door de juiste structuur te kiezen en extra tips toe te passen, kun je een website bouwen die niet alleen gemakkelijk te navigeren is, maar ook goed presteert in zoekmachines en een positieve gebruikerservaring biedt. Wij van Wideate kunnen jouw hier goed bij helpen! Interesse? Neem dan contact met ons op.